حامد حسن زاده خانکهدانی؛ مشهید هناره اشکه سو؛ سیده سمیه شفیعی ماسوله؛ محمدجواد زمانی
چکیده
با توجه به اهمیت غذایی بذر کدو آجیلی و ارزش تجاری آن، بهمنظور مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد بذر ژنوتیپهای مختلف کدو آجیلی در کشت پاییزه استان هرمزگان، آزمایشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 30 ژنوتیپ کدو جمعآوریشده از شهرستانهای مختلف استان آذربایجانغربی، گلستان و اصفهان در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب، طی ...
بیشتر
با توجه به اهمیت غذایی بذر کدو آجیلی و ارزش تجاری آن، بهمنظور مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد بذر ژنوتیپهای مختلف کدو آجیلی در کشت پاییزه استان هرمزگان، آزمایشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 30 ژنوتیپ کدو جمعآوریشده از شهرستانهای مختلف استان آذربایجانغربی، گلستان و اصفهان در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب، طی دو سال زراعی 99-1398 و 98-1397 اجرا شد. آمادهسازی زمین در مردادماه و کشت بذور در اواخر شهریورماه انجام شد. صفات موردبررسی عبارت بودند از طول بوته، تعداد میوه در بوته، وزن میوه، طول و عرض میوه، عملکرد میوه، عملکرد دانه، وزن صددانه، درصد بذرهای پوک، درصد مغز دانه نسبت به خود بذر و درصد تلخی مغز. براساس نتایج صفات مهمی نظیر عملکرد بذر، اندازه بذر، درصد پوکی و نیز نسبت مغز به کل بذر، ژنوتیپهای Kh6، Kh5، CP7-A، Kh2، انتخابی CP3، سلف CP4-B، سلف CP7-B، کدو تنبل اصفهان، CP4-E، O6، CP2-B و N2 از وضعیت مناسبتری نسبت به بقیه برخوردار بودند. با ارزیابی کلیه صفات موردبررسی و همچنین براساس هزینههای تولید و سود خالص برداشتی، امکان کشت کدو آجیلی در منطقه میناب با استفاده از ژنوتیپهای جمعآوریشده از منطقه خوی شامل Kh6 و Kh5؛ ژنوتیپهای استان گلستان شامل CP7-A، سلف CP7-B، CP4-E و CP2-B و کدو تنبل اصفهان وجود دارد.